BEESTENBENDE

Je kent de Big 5 misschien van Afrika, maar ook Nederland heeft wild dat gezien mag worden. Tenminste, als het je lukt óm ze te zien. Met deze drie hotspots heb je de meeste kans van slagen om een ree, edelhert, bever, wild zwijn of een zeehond te aanschouwen!


GORSSELSE HEIDE

WILDE PLANNEN

SPOTTIP

Reeën kunnen geweldig ruiken, dus zorg dat je ‘tegen de wind in kijkt’.

Soms staart hij je in de verte aan. Vaak zie je alleen gespitste oortjes. En nóg vaker is hij een voorbijgaande flits. Niet gek, want de ree is het kleinste hert dat in Nederland leeft. Gelukkig zijn er plekken waar je een grote kans hebt om hem te zien.

De Gorsselse Heide is zo’n plek. Dit is een gevarieerd bos met een groot heidegebied dat plek biedt aan allerlei bijzondere dieren. Naast de ree kun je er bijvoorbeeld drie soorten spechten en verschillende roofvogels (waaronder de havik en de buizerd) zien. En wat dacht je van de levendbarende hagedis? Deze hagedis is de enige die, zoals zijn naam doet vermoeden, levende jongen baart!

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Op een half uurtje rijden van Stayokay Gorssel ligt de prachtige Sallandse Heuvelrug. In dit Nationaal Park kun je onder meer reeën, vossen, dassen en steenmarters spotten. Daarnaast is het de enige plek in Nederland waar de ernstig bedreigde korhoenders nog rondscharrelen.

Jan, gast bij Stayokay Gorssel:

"Een fantastisch hostel met een speciale, gezellige sfeer!"

HET JACHTHUIS

STAYOKAY GORSSEL

Stayokay Gorssel is gevestigd in het unieke Noorse jachthuis ‘De Kleine Haar’. Alles ademt natuur, van het wild aan de muur tot de bosrijke omgeving. Met een knus restaurant en een gezellige open haard is dit de perfecte plek om je voor te bereiden op natuurtrips. De slaapkamers bevinden zich in een bijgebouw. Bovendien kun je ook overnachten in een eigen blokhut op het terrein.

• Restaurant en terras

• Privékamers en gedeelde kamers

• Gratis wifi

• Fietsverhuur

• Rolstoelvriendelijk

VELUWE

DE GROENE SCHATKAMER


De zuidkant van de Veluwe is een wilde plek! Met twee Nationale Parken, De Hoge Veluwe en Veluwezoom, vind je hier drie dieren van de Big 5: ree, edelhert en everzwijn. Bovendien knaagt de bever op een steenworp afstand.

Er gaat niets boven een dagwandeling door de Veluwe, maar het is in de schemering dat de Veluwe écht tot leven komt. Met een beetje mazzel verschijnen aan de bosranden edelherten en reeën. Wilde zwijnen gaan de vlakte op om de grond om te wroeten, op zoek naar nootjes. Heb je op De Hoge Veluwe geen geluk? Kijk dan eens naar Veluwezoom. Dit gratis alternatief heeft geen vaste openingstijden, waardoor je nét iets langer in de schemer kunt blijven kijken. In de Millingerwaard, ten zuiden van Arnhem, leven meerdere bevers. Je kunt dus alle kanten op!

Kröller-Müller Museum

Nu je toch bij De Hoge Veluwe bent, kun je binnenwippen bij het Kröller-Müller museum. Dit museum is onderdeel van het park en huisvest een grote collectie moderne kunst, waaronder schilderijen van Picasso en Van Gogh. Het beeldenpark is erg leuk voor kinderen, die zelfs op sommige kunstwerken mogen lopen om ze te ontdekken.

Toegang: €19,- (volwassenen), €9,50 (kinderen)

Openingstijden: di t/m zo 10:00 – 17:00

Koninklijke Burgers’ Zoo

Ben je geïnteresseerd in de Afrikaanse Big 5? Bezoek dan Burgers’ Zoo! Deze dierentuin stemt flora en fauna op elkaar af in verschillende deelgebieden (Bush, Safari, Mangrove, Ocean, Desert en Rimba). Zo reis je de hele wereld over in één middag! Extra leuk is dat veel dieren geen vaste verblijfplek hebben; ze lopen gewoon rond en kunnen plots opduiken.

Toegang: €22,50 (volwassenen), €19,50 (kinderen)

Openingstijden: dagelijks van 9:00 tot 18:00 (17u vanaf 28 oktober)

De Steenen Tafel

Heb je voor niets uren in de koude schemering gezeten? Geen nood: er is één plek waar je hoe dan ook wild kunt spotten. De Steenen Tafel is een bekend wildrestaurant in Arnhem met een rijke geschiedenis. Het restaurant ligt in het oudste stadspark en ontleent zijn naam aan een grafzerk van een middeleeuws klooster. De gerechten van Veluws wild vormen het hoogtepunt van de menukaart.

Toegang: nvt

Openingstijden: dagelijks vanaf 18:00
(zo vanaf 17:00)

ELKE DAG IS ANDERS

STAYOKAY ARNHEM

Ons hostel in Arnhem is ideaal voor iedereen die houdt van een dagje natuur én een dagje stad. Deze afwisseling is zeker handig in de herfst. Is het een dag wat slechter weer? Dan ga je gewoon shoppen of bezoek je een museum. Het hostel heeft een Engelse pub om de dag op een gezellige manier af te sluiten. De dag erna staat er bovendien een ontbijt voor je klaar!

• Restaurant en bar

• Privékamers en gedeelde kamers

• Gratis wifi

• Fietsverhuur

• Rolstoelvriendelijk


TEXEL

KWISPELEN VAN PLEZIER

Is er iemand die de grote puppy-ogen van de zeehond kan weerstaan? Er zijn weinig dieren met de uitstraling van een zeehond. Hij komt in twee soorten: de gewone zeehond en de grotere grijze zeehond. Beide blaffen wel, maar bijten niet!

Er zijn twee gebieden waar je zeehonden kunt spotten. De Waddeneilanden zijn de meest logische keuze, maar sinds enige tijd liggen zeehonden ook te zonnebaden in Zeeland. Ze liggen dan op zandplaten om te rusten voordat ze weer een duik gaan maken om een visje te scoren. De beste manier om ze goed te kunnen bekijken is vanaf een boot. Check de website van VVV Texel om je aan te melden voor de zeehondentochten.

Daar knap je van op!

Als zeehonden in de problemen komen en stranden, worden ze opgevangen door Ecomare. Hier worden de zeehonden verzorgd totdat ze weer op eigen benen, eh flippers, kunnen staan. Bij Ecomare kun je dit proces niet alleen volgen, maar ook alles leren over de wonderlijke natuur van de Waddenzee. Leuk voor jong en oud!

Miriam, gast bij Stayokay Texel:

"Een fijne plek om te overnachten tijdens een prachtig verblijf op Texel"

KIES HET RUIME SOP

STAYOKAY TEXEL

Een verblijf bij Stayokay Texel is een bijzondere ervaring waar je oog in oog komt te staan met de woeste Waddenzee. Het hostel ligt centraal op het eiland, dus je hebt alles bij de hand. Zo kun je een mooie kustwandeling maken of het centrum van Den Burg bezoeken. Stayokay Texel is qua design een erg modern hostel, dat desondanks prachtig opgaat in de omgeving.

• Café en terras

• Privékamers en gedeelde kamers

• Gratis wifi

• Fietsverhuur

• Rolstoelvriendelijk

Inspireer anderen om ook de Big 5 te gaan spotten deze herfst!