IEDEREEN AAN DE DOPPER

In elk Stayokay hostel kun je ze kopen: de duurzame Dopper waterflessen. Deze degelijke Doppers zijn volledig gemaakt van recyclebare materialen en perfect om eindeloos te hergebruiken. Zo helpen ze die plastic soep in onze oceanen te beperken. Iedereen aan de Dopper dus!


INTERVIEW MET MERIJN EVERAARTS, OPRICHTER VAN DOPPER

‘WE LEVEN VOOR DE MISSIE, NIET VOOR DE OMZET’

80

plastic flesjes gooien
we jaarlijks per persoon weg

Wat is de missie van Dopper?

Ons doel is dat iedereen zich bekommert om zijn omgeving. Met betrekking tot de Dopper-flessen betekent dit dat er geen single-use plastic meer wordt gebruikt en in de natuur komt. Daarnaast willen we dat iedereen toegang heeft tot schoon drinkwater. 900 miljoen mensen hebben dit nog altijd niet! Het is raar dat wij bronwater uit PET-flessen drinken terwijl het gewoon uit de kraan komt, en tegelijkertijd zijn er zoveel mensen in de wereld die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Iedereen schoon drinkwater en enkel duurzame waterflessen, dat is waar wij voor gaan.

Hoe kwam je op het idee van een nieuw soort waterfles?

Dopper bestaat nu negen jaar en is eigenlijk geboren uit mijn frustratie met die bergen plastic afval op het strand. We mopperen veel op landen zoals China en Indonesië, maar zelf kunnen wij er ook wat van. Daar wilde ik echt wat aan doen.


Veel plastic in onze oceanen bestaat uit PET-flessen. Ik was dus op zoek naar een duurzaam alternatief voor de PET-fles. Negen jaar geleden waren er geen waterflessen met een duurzame missie, alleen bidons. De nieuwe waterfles moest iets sexy’s hebben, iets dat je koestert en mooi vindt. Door middel van een ontwerpwedstrijd maakte ik dit idee wereldkundig. Gelukkig kreeg de wedstrijd best wat persaandacht, waardoor het is gaan lopen. Het huidige design van de Dopper is de winnaar van toen.

Je betrok het publiek dus al vanaf het begin bij je bedrijf. Zie jij Dopper vooral als sociaal project?

Ja. We leven voor de missie en niet voor de omzet. Ik houd van het verspreiden van die missie. Bedrijfstechnisch gezien wordt de operatie gedraaid door andere mensen. Daardoor heb ik de tijd om wereldwijd zoveel mogelijk op het podium te staan om mensen te inspireren en met kunstwerken de aandacht te vragen.

HOE DOPPERS DE WERELD REDDEN

Duurzame productie

Doppers worden klimaatneutraal geproduceerd in Nederland. Het flesgedeelte en de dop van Dopper Originals zijn gemaakt van het recyclebare plastic polypropyleen en de witte cup van het recyclebare ABS.

8 miljard

kilo plastic komt elk jaar in de oceaan terecht

Hergebruik

Plastic flessen gooi je vaak in één keer weg. Een Dopper kun je daarentegen gewoon hergebruiken. De waterflessen zijn makkelijk schoon te maken met wat afwasmiddel en water, én kunnen in de vaatwasser.

Awareness

Met internationale projecten zoals The Plastic Bridge en The Plastic Madonna vraagt Dopper over de hele wereld aandacht voor het single use plastic probleem in onze natuur.

Uit de kraan, in de fles

Naast de duurzame materialen zorgen Doppers ervoor dat je meer kraanwater drinkt. Kraanwater is veel minder belastend voor het milieu dan het bronwater in andere flessen.

Water voor iedereen

The Dopper Foundation ontvangt 5% van de netto omzet van Dopper. Dit geld wordt o.a. gebruikt om te investeren in drinkwater-projecten wereldwijd. Alleen al in Nepal maken 20.000 mensen gebruik van Dopper-faciliteiten zoals waterstations.