LET'S GO GREEN

Waarschijnlijk weet je wel wat een ‘ecologische voetafdruk’ is. Hoe groter de afdruk, hoe groter de negatieve impact van jouw acties op het klimaat. Bij Stayokay kijken we hier liever op een positieve manier naar.

ONZE HANDAFDRUK

Heb je al eens gehoord van de ecologische handafdruk? Dit is je positieve impact op de aarde: met je eigen handen maak je de aarde een stukje beter. De handafdruk is bij uitstek sociaal. Je informeert, inspireert én stimuleert elkaar om lekker groen te zijn. Alle kleine beetjes helpen en iedereen kan het verschil maken!

Als hostelketen zien we hier een belangrijke rol voor ons weggelegd. Onze hostels zijn plekken om mensen met elkaar te verbinden en we faciliteren vakanties die laten zien dat cultuur en natuur wel degelijk samengaan. Stayokay wil mensen enthousiasmeren in de hoop dat zij op hun beurt weer anderen inspireren met de groene boodschap. Doe je mee?

GROENE TIPS

Dankzij deze handige tips leef je een stuk duurzamer. We hebben ze ingedeeld in drie categorieën waar veel groene winst te behalen valt: spullen, wonen en eten. O, en geef de tips vooral door aan anderen!

HEBBEN EN HOUWEN

“Je auto is niet het enige dat je kunt delen. Op Peerby staan spullen die in jouw buurt te leen of te huur worden aangeboden.”

ONTDEK DE KRINGLOOPWINKEL

Lang had de kringloopwinkel een stigma van ‘vies’ en ‘oud’, maar tegenwoordig is deze tweedehands winkel helemaal hot. En terecht, want je vindt er prachtige spullen. Het langer gebruiken van spullen is bovendien superbelangrijk voor het milieu.

FIX IT!

Bezoek eens een Repair Café bij jou in de buurt. De vrijwilligers die hier werken repareren bijvoorbeeld je defecte magnetron of koffiemachine. Zo kun je weer jarenlang vooruit!

GEEF JE BOEKEN DOOR

Heb je zin in een goed boek? Of zoek je een goede bestemming voor de boeken die je al hebt gelezen? Lever ze in bij een Boekspot, een openbare boekenkast waar je een boek kunt meenemen of een boek achter kunt laten voor een ander. Er zijn al bijna 100 Boekspots in heel Nederland, dus ongetwijfeld ook eentje bij jou in de buurt.

“Vermijd zonnebrandmiddelen met het UV-filter oxybenzone. Deze stof kan koraal verbleken en schade toebrengen aan meren en rivieren.”

HET OOG WIL OOK WAT

Sommige cosmeticaspullen zijn minder belastend voor het milieu dan andere. Laat spuitbussen met drijfgassen eens staan en ga voor die deoroller of een mechanische verstuiver. O, en probeer niet te veel oplosmiddelen te gebruiken. Deze zitten o.a. in nagellak. Het oog wil ook wat, maar drijfgassen en oplosmiddelen zorgen voor smog, en dan valt er weinig te zien!

"Wasbare wattenschijfjes van katoen schelen super-veel afval. Zero waste dus. Geef ze van katoen!"

GEBRUIK DE SWAP SHELF

Op de swap shelves in een aantal van onze hostels vind je spullen die andere gasten niet meer nodig hebben. Denk aan shampoo en tandpasta. Pak ze vooral! En als je zelf iets overhebt, bedenk dan: misschien heeft een ander er nog iets aan.

DUURZAAM SHOPPEN

Veel mensen kopen bijna wekelijks nieuwe kleding. Het is duurzamer om af en toe écht mooie spullen te kopen. Deze gaan veel langer mee. Er zijn ook slimme initiatieven zoals MUD Jeans. MUD Jeans zijn gemaakt van gerecyclede stof. Deze kun je na een tijd inwisselen voor nieuwe broeken. Bij Stayokay dragen we ze al, en we zijn er heel enthousiast over!

WONEN EN REIZEN

DOUCHE MILIEUBEWUST

Als doucher in plaats van badderaar ben je al goed bezig! Nu de puntje op de i: gebruik een normale douchekop (dus geen regendouche) en neem korte douches. Dat liedje kun je ook buiten de douche nog afzingen!

30

“Was eens op 30 of 40 graden (en met een volle trommel)!”

NEEM EENS DE TREIN

Het zal je verbazen hoe goed grote Europese steden te bereiken zijn! Berlijn, Parijs, Barcelona; reizen met de trein is duurzamer én relaxter.

BYE BYE DROGER

De lente is er, en daarmee verklaren wij het ‘buitendroogseizoen’ voor geopend. Met dit weer hoef je geen droger meer te gebruiken, en dankzij de wind is je kleding snel kurkdroog!

“Voordat je alles bij het restafval gooit: misschien voelen de GFT-bak en papierdoos zich erg leeg…”
“Regenton: gratis voedingsrijk water + minder waterverbruik = win voor de natuur!”

EVEN DE KLUTS KWIJT?

Dan kun je terugvallen op allerlei leuke apps. Zo kun je de Afvalscheidingswijzer gebruiken welk afval in welke bak moet.

CARPOOLEN VOOR GEVORDERDEN

Gebruik je je auto weinig? Misschien kun je eens iets afspreken met de buren en de auto delen. Dit is niet alleen voordeliger, maar scheelt ook de materialen van een extra auto. Of neem een GreenWheels-abonnement!

ETEN EN DRINKEN

BEGIN EEN MOESTUIN

De meeste etenswaren uit de supermarkt hebben veel impact op het milieu. Ze worden bijvoorbeeld overgevlogen, en niet biologische groenten zijn ingespoten met bestrijdingsmiddelen (wat niet goed is voor de bijen). De oplossing? Begin je eigen biologische moestuin!

“Stoffen boterhamzakjes: bestaan die? Jazeker! En op de lange termijn schelen ze behoorlijk wat plastic. Ze zijn herbruikbaar én wasbaar.”

DRINK UIT EEN DOPPER

Zoals je hebt kunnen lezen zijn we bij Stayokay groot fan van Dopper. Waarom? Simpel: er is geen lekkerder water dan water uit de kraan, en een hervulbare Dopper scheelt heel wat plastic afval. Doppers zijn te koop in onze hostels.

IN HET SEIZOEN

Wil je weten welk eten verantwoord is? Check het met de Groente- en Fruitkalender. Deze laat je weten welk eten op dat moment in het seizoen is en welke herkomst het beste is.

“Een dag zonder vlees… …is een dag geleefd! Probeer eens vegetarisch gehakt in je wrap of pasta. Je proeft het verschil nauwelijks!”

PROEF NIEUWE DINGEN

Als extra voordeel kun je nieuwe groente en fruit verbouwen die je nooit in de supermarkt vindt. Veel levensmiddelen vinden namelijk nooit hun weg naar de supermarkt, vaak omdat deze niet lang genoeg houdbaar zijn of gewoon vergeten zijn. Wees welkom, pastinaak en aardpeer.

1/3

Van al het eten wordt verspild! Een schrikbarend aantal, toch? Tijd om er iets aan te doen, en wel met de Too Good To Go-app. Met deze app kun je bij restaurant en winkels overgebleven levensmiddelen kopen. Ook onze hostels in Haarlem, Bunnik en Maastricht doen al mee! Too Good To Go heeft al bijna 11 miljoen maaltijden gered, en daarmee is 22 miljoen CO2-uitstoot voorkomen.

Steek je vrienden aan met jouw groene missie!