GASTENBOEK

Wie kent de geschiedenis van Stayokay beter dan onze oud-gasten? Daarom laten we een van hen ter ere van onze negentigste verjaardag aan het woord om haar ervaringen te delen.

VRIENDINNEN VOOR HET LEVEN

De 87-jarige Evelien Mos uit het Zeelandse dorpje Oud-Sabbinge maakte in 1950 met vier vriendinnen een tocht door Nederland. De vriendinnen fietsten van jeugdherberg naar jeugdherberg en tijdens die tocht is een vriendschap voor het leven ontstaan.

“Middelburg, de zomer van 1950. We – vier vriendinnen van net 18 jaar - zaten in de tweede klas van de Kweekschool voor Onderwijzers in Middelburg. We hadden weinig geld, maar wel zes weken zomervakantie. We besloten met zijn vieren een fietstrektocht door Nederland te gaan maken, waarbij we zouden overnachten in jeugdherbergen. We werden lid van de NJHC, kregen een lidmaatschapskaart en in augustus 1950 kon onze tocht beginnen!

GROENE ROADTRIP

Een fietstrektocht is een gezonde, duurzame én spannende manier om Nederland te ontdekken. Daarom kun je in elk hostel een fiets huren om eropuit te gaan.

We reden van Goes naar jeugdherberg Klavervelden in Bergen op Zoom. Daar mochten we pas om 16:00 uur naar binnen, waarna ons nieuwe leven van start kon gaan. Een leven van trekkers langs jeugdherbergen!

In een jeugdherberg had je een Vader en een Moeder, zij waren de baas. Je moest hen ook als Vader en Moeder aanspreken. In de slaapzaal stonden ongeveer 25 bedden en er was een waslokaal met wel 10 kranen boven een lange zinken wasbak. Douches waren er in die tijd nog niet. In sommige jeugdherbergen moesten we zelfs een voedselbon inleveren!

“Na 80 kilometer fietsen, was de animo niet meer zo groot om de bloemetjes buiten te zetten”

Na het avondeten werden de corveediensten voor de volgende dag verdeeld. Je kon kiezen uit onder meer aardappels schillen, zalen aanvegen of afwassen. De volgende morgen controleerde Vader het gedane werk en je mocht pas vertrekken na zijn goedkeuring.

‘s Avonds praatten we vaak met andere trekkers, deden een spelletje, dansten we of gingen we de stad in. Maar na 80 km op onze opoefietsen zonder versnelling te hebben gereden, was de animo niet meer zo groot om de bloemetjes buiten te zetten! Om 23:00 uur draaide Vader de lichten uit en moest het stil zijn.


Bij het ontbijt stond er brood en beleg op de tafels klaar en kon je ook een lunchpakket voor onderweg maken. Nog even je corveedienst afronden, betalen, je kaart ophalen en weer op weg naar de volgende jeugdherberg. In ons geval was dat de jeugdherberg in Ginniken.

We zijn vele jaren later nog altijd vriendinnen. De fiets is inmiddels helaas ingeruild voor een rollator, maar we ontmoeten elkaar bijna jaarlijks. We hebben een smartphone, een computer, we appen en in onze gedachten is nog net of we weer op weg zijn naar de volgende jeugdherberg, of wacht, ik bedoel natuurlijk een Stayokay!”

JE BENT NOOIT TE OUD...

Om Nederland te ontdekken! Daarom zijn veel van onze hostels gericht op mindervaliden. Vraag ons naar de mogelijkheden.

HOOGTEPUNTEN

Enkele hoogtepunten van onze tocht: ons bezoek aan Amsterdam (waar de voertaal Engels was en we genoten van het Rijksmuseum), jeugdherberg Karekiet in Kortenhoef en een luxe jeugdherberg in Amersfoort. Onderweg genoten we van de mooie natuur en verbaasden we ons over een helikopter die opsteeg, dat hadden we nog niet eerder gezien! We kwamen Engelse jongens tegen, die we in een andere jeugdherberg hadden gezien en paters uit Brabant die hun handen voor hun gezichten sloegen omdat wij in een korte broek fietsten!

Wat zijn jouw hostelherinneringen?