BOSSMULPADEN

Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt eraan mijn bosgolfbaan? Bij Stayokay Bergen op Zoom zijn verregaande plannen om van de huidige bosgolfbaan een eetbaar bos te maken.

Een eetbare bostuin is een populaire en leuke manier om op een duurzame manier in voedselvoorziening te voorzien en is ook goed te combineren met bijvoorbeeld een klimbos. Hoe leuk is het om met je mandje door het bos te lopen en dit vol te laden met verse groente, fruit en noten? Daarnaast is het ontzettend leerzaam voor kinderen om met eigen ogen te zien hoe hun voedsel groeit en bloeit. Reken maar dat die zelf geplukte courgette of pompoen veel lekkerder smaakt dan eenzelfde exemplaar uit de supermarkt.

In een voedselbos kunnen wel 200 verschillende soorten groente en fruit geplant worden. Bizar veel, als je bedenkt dat je er daar maar zo’n 20 van op je menu hebt staan. Dankzij een eetbaar bos ga je dus vanzelf ook gevarieerder en daarmee gezonder eten. Wat dacht je van tamme kastanje-, walnoten-, appel-, peren- en kersenbomen? Of hazelnoot-, frambozen-, bosbessen-, rode en zwarte bessenstruiken? De soorten kunnen onder en naast elkaar geplant worden en er kunnen zelfs nog eetbare klimmers als bramen doorheen lopen. Een open plek in het bos is ideaal om groente, bloemen en kruiden te laten groeien naast knolgewassen en bodemkruipers als aardbeien en pompoenen.

Een ander voordeel van een eetbaar bos is dat het zo in balans is dat het zich zelf in stand houdt. Hierdoor heb je er nauwelijks werk aan. Althans, als het bos eenmaal staat. De eerste tien jaar zal je flink je armen uit je mouwen moeten steken maar als het volgroeid is, pluk je er letterlijk de vruchten van.

ZELF EEN MINI-BOSMOESTUIN MAKEN

Een bostuin of moestuintje maken is leuk en leerzaam. Je leert hoe de bodem in elkaar zit en waar groente, fruit en kruiden vandaan komen. Maar hoe pak je het aan?

Stap 1: Kies een goede plek

Dit is een plek waar gemiddeld 6-8 uur zon per dag komt en waar overtollig water weg kan stromen. Om je moestuin niet te vergeten is het bij voorkeur een plek waar je vaak langsloopt.

Stap 2: Maak een moestuinbak

Zorg ervoor dat de bak ongeveer 1 meter 20 breed is en de vakjes in een bak niet groter zijn dan 30x30 cm, zodat je ook bij het midden kunt komen. Gebruik voor de bak - in het kader van duurzaamheid en gezondheid - onbewerkte materialen.

Stap 3: Moestuinmix

Leg een worteldoek in de bak en vul deze met de zogenaamde moestuinmix, bestaande uit: 1/3 compost, 1/3 vermiculiet en 1/3 turfstrooisel.

Stap 4: Zaaien of planten

Je kunt natuurlijk zaadjes gebruiken, maar sneller en handiger zijn kiemplantjes. Wil je zo snel mogelijk oogsten? Plant dan vanaf half mei: spinazie, sla, komkommer en basilicum. Door de plantjes niet te dicht op elkaar te zetten, hebben ze genoeg ruimte om te groeien.

Stap 5: Verzorgen

Geef de plantjes genoeg water (let op: niet te veel) en stap of loop nooit op de aarde. Om goed te kunnen groeien moet de aarde namelijk goed los zijn. Door een vliesdoek de eerste periode om de bak te hangen, houd je rupsen, bladluizen, slakken en vogels op afstand.

Stap 6: Oogsten

Wie zaait mag na een paar weken al oogsten. Het lege vak kun je gelijk beplanten met een ander gewas. En de oogst? Die eet je lekker op.